linkedin2 twitter facebook instagram check arrow-left arrow-right arrow-left-2 arrow-right-2 play share search download envelope

De IC-volwassenen

Mensen met zwaar hoofdletsel, patiënten die herstellen van complexe operaties als een longtransplantatie of die te maken hebben met ernstige respiratoire problemen. Op de IC-volwassenen van Erasmus MC word je elke dag uitgedaagd. 

“ Je ziet hier meer ziektebeelden dan op de meeste IC's ”

Heel wat ziektebeelden zie je niet op een andere IC

De afdeling Intensive Care Volwassenen is een level 3 IC. We hebben 48 IC-bedden en nemen ruim 3000 patiënten per jaar op, verdeeld over drie locaties. Je komt hier heel wat dingen tegen die je in weinig andere ziekenhuizen ziet. De helft van onze patiënten wordt opgenomen na electieve chirurgie, hart-, long- en levertransplantaties, neurochirurgie en gastro-intestinale chirurgie. De andere helft bestaat uit acute opnames zoals (neuro)trauma, neurologische aandoeningen (SAB), sepsis en andere acute aandoeningen. 

We hebben ons de laatste jaren toegelegd op de behandeling van patiënten met ernstige respiratoire problemen. We hebben daardoor veel ervaring met de ECMO, een soort hart-long-machine. 

De meest intensieve IC van de regio

Waar anderen stoppen, gaan wij verder. Situaties die academische expertise nodig hebben, komen op onze IC terecht. Dat betekent dat we dagelijks met grote uitdagingen te maken hebben. Helaas kunnen we niet iedereen redden, maar de successen zijn des te groter.

“ Je hebt hier elke dag situaties waarbij het er echt om gaat. ”

Focus op complexe situaties
Onder meer door de vergrijzing en nieuwe behandelmethoden stijgt de vraag naar academische zorg. Daardoor wordt een steeds groter beroep gedaan op onze IC. De gemiddelde bezetting is dan ook onveranderd hoog. Om ervoor te zorgen dat iedere patiënt de intensieve zorg krijgt die hij nodig heeft, werken we nauw samen met ziekenhuizen in de regio. Wij concentreren ons op de academische zorg, de zorg voor complexe patiënten. Patiënten die iets minder intensieve zorg nodig hebben, worden indien mogelijk overgeplaatst.

De enige IC met een medisch ethicus in het team

Op onze IC kom je zwaardere situaties tegen dan op de meeste andere IC’s. Denk aan patiënten die herstellen van een longtransplantatie of meervoudige trauma’s. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee voor de intensivisten en de IC-verpleegkundigen. En het roept regelmatig ethische vragen op. Is het nog wel humaan om door te gaan met de behandeling? Hoe ga je om met familieleden die onmogelijke eisen stellen? Overlijdt een patiënt eerder als je hem morfine geeft? Omdat zulke vragen op elk moment kunnen voorkomen, maakt de geroemde medisch ethicus Erwin van Kompanje deel uit van het team. Dat geeft onze IC-verpleegkundigen een gerust gevoel.

Ontdek onze IC

Bekijk deze video

Vraag de apotheker om advies

De patiënten op onze IC hebben vaak ingewikkelde aandoeningen en gebruiken veel, vaak zware geneesmiddelen. Daarom werkt er een ziekenhuisapotheker op onze IC. Die helpt intensivisten en IC-verpleegkundigen om medicatiefouten te voorkomen. De IC van Erasmus MC is de eerste en een van de weinige IC’s met een eigen apotheker.

Meelopen op de IC?

Kom gewoon eens langs om te praten met onze IC-verpleegkundigen of loop een dagje mee.

Kom eens praten

Leer je collega’s kennen

Als je goed wilt samenwerken, is het belangrijk dat je elkaar leert kennen. Bij de volwassenen-IC van Erasmus MC heb je daar gelegenheid genoeg voor. Vanzelfsprekend ontspannen we regelmatig met een gezellige borrel, picknick of festiviteit. Elk jaar lopen meer dan 70 collega’s samen mee in de Bruggenloop. En er zijn veel verschillende netwerken waarbij je je kunt aansluiten.

Een van de modernste IC's ter wereld

Op dit moment bouwt Erasmus MC een nieuwe volwassenen-IC. Hier worden de drie bestaande IC’s samengevoegd. De nieuwe IC wordt een van de modernste IC’s ter wereld.

Lees meer

Dagje meelopen?

“Vind je het lastig om op basis van een site te beslissen? Heel logisch. Kom dan gewoon eens langs om te praten of loop een dagje mee! Bel of mail me en we maken een afspraak.” - Annet Niemantsverdriet

T 06 - 283 06 015
M a.eenhuizen@erasmusmc.nl

Direct solliciteren

Ben je overtuigd en wil je direct reageren op de vacature voor 
IC-verpleegkundige? Vul dan het sollicitatieformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Solliciteren